Valkuilen in het Buitenland

Emigreren of werken in het buitenland zijn mooie uitdagingen, maar problemen liggen soms op de loer. Een euforisch begin kan plaatsmaken voor een diversiteit aan psychische klachten. Een gesprek met GZ-psycholoog Bart Vemer, die Nederlanders in het buitenland begeleidt. Groot voordeel van de door hem ontwikkelde Aeffectivity therapy: je hoeft er geen kilometer voor te reizen.

Het bedrijf Aeffectivity van Bart Vemer resideert in Parijs en is gevestigd in Nederland. In de lichtstad ontstond het idee om Nederlanders in het buitenland die kampen met psychische klachten te behandelen. Bart: “Mijn partner is voor werk uitgezonden naar Parijs en ik ben meegegaan. Ik stelde mezelf de vraag: wat ga ik doen? Het was een logische stap mijn eigen ervaringen als expat te combineren met mijn deskundigheid als psycholoog. Zo is het begonnen.”

Appèl op je eigenwaarde

De therapie vindt volledig online plaats en behandelt een breed scala aan psychische klachten. Bart combineert online behandelprogramma’s met een beveiligde videoverbinding en heeft één-op-één contact met de cliënt. Aeffectivity is de allereerste kleine praktijk uit Nederland die deze behandelmethode toepast. Bart vertelt: “Vorig jaar mei ben ik met de behandelmethode begonnen en tot nu toe zijn mijn cliënten erg tevreden.

De methode is een combinatie van gesprekken en zelfwerkzaamheid: registratie-opdrachten, teksten doorlezen en je psychische klachten zelf aanpakken. Ik probeer mensen het juiste gevoel te geven en de regie over hun leven weer in eigen hand te laten nemen. Ik doe een appèl op de eigenwaarde en het zelfvertrouwen.” De meest voorkomende problemen bij emigranten en expats zijn depressies, angsten, heimwee en eenzaamheid. “Alles wat vanzelfsprekend was, is dat ineens niet meer. Vrienden en familie zijn ver weg en de buitenlandse cultuur, met haar eigen normen en waarden, is heel anders. Dit vergt veel van je aanpassingsvermogen. Mensen worden op de proef gesteld. Aan een slechte voorbereiding ligt dit meestal niet; hier in Nederland is er niks aan de hand, maar in het buitenland kan men snel door het ijs zakken. Daarnaast is er een groep mensen die voor vertrek al klachten hadden; zij gooien het roer om, maar vergeten dat ze zichzelf altijd meenemen. In het buitenland worden de problemen alleen maar uitvergroot.”

Groeten is er niet bij

“Frankrijk lijkt dichtbij, maar toch voel je je er aan de andere kant van de wereld. Spelregels en omgangsvormen zijn totaal anders dan in Nederland. Fransen zijn veel meer op zichzelf, afstandelijker. Goedendag zeggen en groeten is er in eerste instantie niet bij en dit kan een kiem zijn voor problemen rond eenzaamheid en heimwee”, volgens Bart. Aeffectivity heeft klanten over de hele wereld: van Zuid-Amerika via het Midden- Oosten naar Europa. Elk werelddeel kent zo zijn specifieke problemen. “Het gebruik van alcohol is in Zuid-Amerika heel normaal: op straat is het makkelijk verkrijgbaar en toegankelijk. Onveiligheid is aan de orde van de dag en dit kan bij een nieuweling angstige gevoelens opwekken. Heb je daarnaast moeite om de draad in je nieuwe land op te pakken, dan kan de vlucht in alcohol heel eenvoudig zijn: de drempel is al laag. Op een gegeven moment komt het witte wijntje of het biertje al bij de lunch op tafel. Begrijp me niet verkeerd: dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar het komt regelmatig voor.”

Het zwarte gat ligt op de loer

Psychologische problemen komen het meest voor bij partners van expats. De expat gaat naar zijn werk en heeft daarmee een volledige tijdsbesteding. De partner blijft thuis achter en zal op zoek moeten naar een eigen invulling van de dag. De structuur van Nederland ontbreekt. Bart: “Het zwarte gat ligt op de loer. In India wordt bijvoorbeeld alles voor je geregeld: er is een nanny voor de kinderen en ook de kleine huishoudelijke werkzaamheden worden voor je gedaan, een chauffeur brengt je overal naartoe. Er blijft, met andere woorden, veel tijd over. Het gebrek aan een zinvolle tijdsbesteding en het gemis van werk, kan leiden tot psychische klachten. Daarnaast begrijpt de werkende partner vaak niet goed wat nu eigenlijk het probleem is. Dit leidt regelmatig tot wrijving en conflicten.”

De behoefte aan psychologische assistentie bij expats en emigranten is groot: “Men is dan blij dat men onze praktijk heeft gevonden en in de eigen taal kan worden geholpen. De therapie via videoverbinding wordt als zeer positief beoordeeld.” De hulpverlening neemt, afhankelijk van de ernst van de klachten, tussen de vijf sessies tot een tijdsbestek van driekwart jaar in beslag. De klantenkring is heterogeen: “De hele doorsnede van de bevolking komt voorbij”, aldus Bart.

Meer informatie

Meer informatie via www.aeffectivity.com

About Remon Franssen

Ik ben journalist. Eerst als sportverslaggever en sinds 2014 als journalist bij VertrekNL. Bij mijn journalistieke werk probeer ik met name aandacht te besteden aan de emotionele aspecten van de mensen die het roer hebben omgegooid: de ups en downs, de onzekerheden en twijfels, maar ook: de inspiratie en de uitdagingen van het ‘nieuwe’ leven.