Vergroot je culturele intelligentie

In Egypte geeft een vrouw een man geen hand, in India eet je met je rechterhand en in Japan spreek je zonder stemverheffing. Ieder land heeft eigen gewoonten, gebruiken en omgangsvormen, oftewel: een eigen cultuur. Zelfs een verhuizing van Nederland naar België doet een beroep op je aanpassingsvermogen. In de psychologie wordt dit omschreven met de term ‘culturele intelligentie’. Maar wat is culturele intelligentie en hoe kun je jouw aanpassingsvermogen vergroten bij emigratie? Culturele intelligentie is het vermogen om je succesvol aan te passen aan een nieuwe omgeving. Hoe pas je je aan aan de nieuwe cultuur? In de eerste plaats is het belangrijk dat je je bewust bent van de andere cultuur. Daarnaast heeft de mate waarin je kennis hebt van normen en waarden van andere  culturen invloed op je culturele intelligentie. Bovendien is je motivatie om je te verdiepen in een andere cultuur en je vermogen om te communiceren met mensen van een andere cultuur van groot belang. De meeste mensen ervaren stress bij verhuizing naar het buitenland. De duur en intensiteit van deze zogenaamde acculturatiestress verschilt per persoon. Naast culturele intelligentie hebben namelijk ook andere factoren invloed op het aanpassingsvermogen. Denk hierbij aan je persoonlijkheid, je sociale omgeving, het contact met thuis en de reden van verhuizing naar het buitenland. Een hoge culturele intelligentie zorgt voor een betere gemoedsrust. Hierdoor zul je sneller aarden. Het herkennen van en het inspelen op culturele diversiteit binnen bedrijven wordt door globalisering steeds belangrijker. Culturele intelligentie kan voor zorgen voor meer succes in je carrière. Bart Vemer, GZ-psycholoog en eigenaar van Aeffectivity, geeft een aantal tips om je culturele intelligentie en aanpassingsvermogen te vergroten:

  • Verdiep je in de cultuur van je nieuwe thuisland. Lees boeken, kijk films en spreek met lokale mensen. Zo ontwikkel je inzicht in de cultuur.
  • Wees je bewust van je eigen culturele bagage. Schrijf eens op welke normen, waarden en gewoonten belangrijk zijn voor jou. Onderzoek de verschillen met die van jouw nieuwe thuisland.
  • Wees mild en niet te kritisch naar de nieuwe cultuur. Verschillen zijn niet ‘goed’ of ‘fout’. Probeer je te verwonderen over de verschillen, in plaats van je te ergeren.
  • Bereid je er op voor dat een verhuizing naar een nieuw land met een nieuwe cultuur zowel verrijking als stress geeft. Door erop bedacht te zijn dat je je soms onplezierig en ontheemd kunt voelen, kun je deze gevoelens beter opvangen.

About Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.

Geef een reactie

*